Αντιδράσεις… για το πετρελαϊκό εμπάργκο
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022 05:17

Οι τρείς ισχυρότερες ναυτιλιακές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) φαίνεται να προέβαλαν αντιρρήσεις στα προταθέντα μέτρα κατά της Ρωσίας που απαγορεύουν στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Και οι τρείς χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει απλώς τους ανταγωνιστές της Ευρώπης. Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών για να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου σε έξι μήνες και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022. Προτείνει επίσης να απαγορευτεί εντός μηνός κάθε ναυτιλιακή, ναυλομεσιτική, ναυτασφαλιστική και χρηματοδοτική υπηρεσία που προσφέρεται από εταιρείες της ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Επίσης η Ουγγαρία διαμήνυσε ότι οι κυρώσεις θα καταστήσουν «αδύνατη την προμήθεια αργού πετρελαίου που χρειάζεται η ουγγρική οικονομία για να λειτουργήσει», ενώ η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία εξέφρασαν αντιρρήσεις και ενδοιασμούς καθώς βασίζονται στον αγωγό Ντρούζμπα της σοβιετικής εποχής, ο οποίος διέρχεται από την Ουκρανία, για την εισαγωγή αργού πετρελαίου που κατευθύνεται στα διυλιστήριά τους.
Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προσφέρθηκε ένα επιπλέον έτος για να συμμορφωθούν στις κυρώσεις, ωστόσο Σλοβάκος αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον δύο.
Φορτία
Ρωσικά φορτία αργού εκτρέπονται προς την Τουρκία, την Ινδία, την Κίνα και περιοχές μεταφόρτωσης σε διεθνή ύδατα εκτός Ελλάδας, Γιβραλτάρ, Μάλτας και Κύπρου για μεταφορές από πλοίο σε πλοίο σε μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια για περαιτέρω αποστολή στην Ασία.
Αν και οι Ευρωπαίοι αγοραστές από τα διυλιστήρια της Βαλτικής αποφεύγουν ήδη τις ρωσικές αποστολές αργού, το Ρότερνταμ παραμένει ο μεγαλύτερος προορισμός φορτίων που φορτώνονται από λιμένες της Βαλτικής Θάλασσας, αν και ο όγκος μειώνεται.
Περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού ή μαζούτ εκφορτίστηκε σε Ευρωπαϊκά λιμάνια για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαΐου