Τρι05062025

Last updateΤρι, 06 Μαϊ 2025 9am

«Ευρωτορπίλη» στο θαλάσσιο τουρισμό ;

0Αεροδρομ

«Πύλες» ανάλογες εκείνων που διαθέτουν τα σύγχρονα αεροδρόμια για την καταγραφή και τον έλεγχο των βιομετρικών στοιχείων εισερχομένων και εξερχομένων υπηκόων τρίτων χωρών θα πρέπει να εγκαταστήσουν οι χώρες μέλη πέραν των αεροδρομίων στα λιμάνια αλλά και σε άλλες τοποθεσίες ελέγχου της ζώνης Σένκεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Δεκεμβρίου του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) πρότεινε τη σταδιακή έναρξη λειτουργίας του ΣΕΕ, του νέου ψηφιακού συνοριακού συστήματος της Ευρώπης για τους υπηκόους τρίτων χωρών. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο επίσημος ιστότοπος της ΕΕ για το ΣΕΕ επιβεβαίωσε ότι το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί το 2025, χωρίς ωστόσο να δοθεί ακριβής ημερομηνία. Το σύστημα εισόδου/εξόδου θα είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταχώρισης για τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών εκτός ΕΕ που δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στην ΕΕ.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να σαρώνουν το διαβατήριο τους ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο σε ένα περίπτερο αυτοεξυπηρέτησης κάθε φορά που θα διασχίζουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Δεν θα ισχύει για τους νόμιμους πολίτες ή κατοίκους της ΕΕ ή για όσους διαθέτουν βίζα μακράς διαρκείας.
Το σύστημα θα καταγράφει το όνομα του ταξιδιώτη, βιομετρικά δεδομένα, καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου. Οι σαρώσεις προσώπου και τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα λαμβάνονται κάθε τρία χρόνια και θα ισχύουν για πολλαπλά ταξίδια εντός αυτής της περιόδου.
Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν αναφέρει ότι το σύστημα εισάγεται για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον εντοπισμό των ταξιδιωτών που υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο χρόνο παραμονής τους στο χώρο Σένγκεν.
Ωστόσο η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία - χώρες που συνολικά δέχονται περισσότερους από 100 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως - δήλωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν ήταν έτοιμες να εφαρμόσουν το σύστημα, εκφράζοντας ανησυχίες για την έλλειψη πρακτικών δοκιμών.
Οι προηγούμενες καθυστερήσεις αποδόθηκαν σε θέματα πληροφορικής και στην εγκατάσταση νέων αυτοματοποιημένων φραγμών που απαιτούνται σε όλα τα διεθνή χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα του χώρου Σένγκεν.
Παρόλο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όλο θέμα θα προχωρήσει και πότε.
Η σταδιακή προσέγγιση φαίνεται να δίνει στα συμμετέχοντα κράτη μεγαλύτερη ευελιξία για να τελειοποιήσουν την τεχνολογία τους και να διευθετήσουν απροσδόκητα ζητήματα.
Ο στόχος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το νέο σύστημα να λειτουργεί στο 10% των συνοριακών διαβάσεων σε κάθε κράτος - μέλος την πρώτη ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήπιας εκκίνησης, τα διαβατήρια των ταξιδιωτών θα συνεχίσουν να σφραγίζονται, καθώς και να καταγράφονται ηλεκτρονικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή, αν τεθεί σε λειτουργία, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων στους ελέγχους των από-επιβιβαζόμενων επιβατών κρουαζιερόπλοιων προερχόμενων από τρίτες χώρες, σε επιβάτες σκαφών αναψυχής που προσεγγίζουν νησιωτικά συστήματα και όχι μόνο της ΕΕ ενώ θα απαιτήσει και την στελέχωση των πυλών αυτών με το ανάλογο έμψυχο δυναμικό για την ορθή εφαρμογή των προβλεπόμενων. Μέχρι σήμερα, και από τα μέχρι ώρας γνωστά στοιχεία, και οι δύο τομείς του θαλάσσιου τουρισμού επί της ουσίας «απεύχονται» η εφαρμογή να ξεκινήσει τώρα που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος ευελπιστώντας ότι το όλο ζήτημα θα περάσει στο προσεχές έτος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter