Παρουσία Στ. Γκίκα στην 10η Διάσκεψη του “Our Ocean Conference”
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025 17:09

Έντονο Ελληνικό «χρώμα» είχε και η 10η Διάσκεψη του “Our Ocean Conference” (OOC), που πραγματοποιήθηκε στο Busan της Ν. Κορέας, καθώς την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας, ενώ συμμετείχαν επίσης, η προσωπική απεσταλμένη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Σεούλ, Λουκάς Τσώκος.
Κατά την ομιλία του στο «Shipping & Shipbuilding Business Summit» του (OOC) ο κ. Γκίκας, χαρακτήρισε την Διάσκεψη ως μία «σημαντική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προκλήσεων, περιβαλλοντικών και άλλων, του Ναυτιλιακού τομέα». Αναφερόμενος στο γεγονός, ότι η Ελλάδα είχε την τιμή να φιλοξενήσει το OOC του 2024, επεσήμανε ότι «η Διάσκεψη των Αθηνών, είχε σημαντικά αποτελέσματα, καθώς συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 εκπρόσωποι από 130 χώρες και Διεθνείς Οργανισμούς, αποφέροντας 469 νέες δεσμεύσεις, συνολικής αξίας άνω των 11 δις. δολαρίων».
Στη συνέχεια, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι Ελλάδα και Κορέα, έχουν θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής συνεργασίας στον ναυτιλιακό και περιβαλλοντικό τομέα, μέσα από σημαντικές διμερείς συμφωνίες, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ναυπηγικής νέων πλοίων λέγοντας ότι: «Αυτήν την στιγμή, “τρέχουν” 140 παραγγελίες κατασκευής νέων πλοίων στα Κορεατικά Ναυπηγεία, από Έλληνες Πλοιοκτήτες, με συνολική χωρητικότητα άνω των 13 εκ. κόρων.» και πρόσθεσε ότι: «η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην Διάσκεψη OOC του 2024 και συνεχίζει να προωθεί ενεργά δράσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα των ωκεανών και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», ενώ, αναφέρθηκε σε τρεις από αυτές και συγκεκριμένα: στην μελέτη για την ανανέωση του επιβατηγού στόλου, στην κατασκευή νέων «πράσινων» πλοίων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και στον εξηλεκτρισμό των λιμένων.
«Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως τα Clean Energy Marine Hubs, που αποσκοπούν στον συντονισμό των προσπαθειών απανθρακοποίησης μεταξύ λιμένων, ναυτιλιακών εταιρειών και ενεργειακών φορέων.», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Γκίκας.
Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Στην καρδιά όλων αυτών των προσπαθειών βρίσκεται η έννοια της Γαλάζιας Οικονομίας. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας, είναι πεδία δυναμικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να ασκούνται με όρους βιωσιμότητας, ισορροπίας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.».
Ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την ενσωμάτωση στην Ναυτιλία των “πράσινων” τεχνολογιών και άλλων καινοτόμων λύσεων, που όπως είπε, αφενός μειώνουν τις περιβαντολλογικές επιπτώσεις και αφετέρου αυξάνουν την επιχειρησιακή επάρκεια των πλοίων.
Τόνισε δε την ανάγκη: «μέσα από την συνεργασία Κυβερνήσεων, εμπλεκομένων φορέων στην Ναυτιλιακή Βιομηχανία και Διεθνών Οργανισμών, να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις, από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τις νέες τεχνολογίες, μέχρι την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού τομέα.».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας ανέφερε: «Η κοινή μας πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε, ότι οι θάλασσές μας ως πηγές ζωής, ευημερίας και πολιτισμού, παραμένουν ζωντανές, καθαρές και παραγωγικές για τις επόμενες γενιές. Και η παρουσία όλων μας εδώ σήμερα, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: ότι η υγεία των ωκεανών μας αποτελεί μια συλλογική ευθύνη και η προστασία τους μια κοινή αποστολή».
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μίλησε επίσης στην Ειδική Συνεδρίαση για την «Σύνδεση της Γαλάζιας Οικονομίας με την Ασφάλεια» (Maritime Security) που διοργάνωσε η Δανία. Είχε επίσης συναντήσεις με ομολόγους του, καθώς και με την κα Charlina Vitcheva, Director General for Maritime Affairs and Fisheries της ΕΕ.