Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία είναι η ακλόνητη σταθερά σε έναν κόσμο που αλλάζει
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 28 Μαΐου 2025 12:48

Μια ισχυρή παρέμβαση για τον ρόλο της ναυτιλίας στον παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό στίβο έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού κατά την ομιλία της στο 9ο Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη.
Στη σκιά των παγκόσμιων αναταράξεων και της αυξανόμενης πίεσης για πράσινη μετάβαση και κανονιστική συμμόρφωση, η κ. Τραυλού παρουσίασε τη ναυτιλία ως τον ευαίσθητο δείκτη των εξελίξεων, αλλά και ως μια αδιαμφισβήτητη σταθερά, που λειτουργεί αδιάλειπτα και ενώνει τον πλανήτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
«Αντιμετωπίζουμε πολλαπλά μέτωπα που διαρκώς επεκτείνονται», τόνισε. «Από μη ρεαλιστικούς στόχους και κανονισμούς για την απανθρακοποίηση, μέχρι έναν συνεχώς εντεινόμενο προστατευτισμό και το μείζον ζήτημα της ασφάλειας. Όλα αυτά δοκιμάζουν καθημερινά την ανθεκτικότητα του κλάδου».
Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία, η πρόεδρος της ΕΕΕ επεσήμανε την ανάγκη για διακρατική εγρήγορση και κοινή δράση. «Χρειάζεται οικουμενική δέσμευση για να διαφυλαχθεί η ανεμπόδιστη ροή των θαλάσσιων μεταφορών. Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα που μετέφερα και στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Τραυλού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε το θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας στο επίκεντρο στον ΟΗΕ. «Ήταν μια πρωτοβουλία ιστορικής σημασίας, που τίμησε την ελληνική ναυτιλία και της έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο διάλογο ως ηγέτιδα δύναμη», σημείωσε.
Η ελληνική ναυτιλία, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕΕ, είναι ένας ζωντανός τροφοδότης της ελληνικής οικονομίας, ένας πολυεπίπεδος επενδυτής και ένας σταθερός κοινωνικός εταίρος με τεράστιο ανθρωπιστικό αποτύπωμα – τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
«Έχουμε την τύχη –και ταυτόχρονα τη μεγάλη ευθύνη– να εργαζόμαστε και να εκπροσωπούμε τον θεματοφύλακα της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Είναι μια ευθύνη που μεγαλώνει όσο μεγαλώνουν οι προκλήσεις και οι κρίσεις», επισήμανε. Και κατέληξε με σαφήνεια: «Ο δικός μας δρόμος είναι μονόδρομος. Πρόσω ολοταχώς».
Γ. Αλεξανδράτος: Να μιλήσει η ναυτιλία στη γλώσσα των νέων
Την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού ναυτιλιακού cluster μέσω ενότητας, στρατηγικής προβολής και στροφής στη νέα γενιά υπογράμμισε ο Γιώργος Αλεξανδράτος, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παρεμβαίνοντας στο 1ο πάνελ του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής για το ελληνικό ναυτιλιακό οικοσύστημα.
Όπως σημείωσε, το cluster της ελληνικής ναυτιλίας υπάρχει ήδη και έχει όνομα: Maritime Hellas. «Το cluster είναι “συστάδα”, μία ομάδα. Στην Ελλάδα υπάρχει και πρέπει να το υποστηρίξουμε όλοι. Το Maritime Hellas είναι μία “ομπρέλα” αιρετών ανθρώπων, για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να αναδείξουν το έργο τους μέσα από συνέργειες», ανέφερε.
Ο κ. Αλεξανδράτος προσδιόρισε πέντε βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν:
Ένωση όλων κάτω από το Maritime Hellas: «Πρέπει να ενωθούμε κάτω από ένα ενιαίο cluster. Αυτό είναι το Maritime Hellas».
Μάρκετινγκ του cluster σε διεθνές επίπεδο: «Πρέπει να αναλογιστούμε εδώ στην Ελλάδα ότι η πίτα είναι παγκόσμια. Είμαστε πρώτοι στον κόσμο, αλλά υπάρχουν πάνω από 100 κατηγορίες επαγγελμάτων που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τη ναυτιλία. Αυτό δεν το ξέρουν», τόνισε.
Έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό: Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί ανεξάντλητο πεδίο ευκαιριών για την ελληνική οικονομία και πρέπει να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα.
Αξιοποίηση των ναυπηγείων: Ο κ. Αλεξανδράτος επανέφερε το ζήτημα της λειτουργικής αξιοποίησης των ναυπηγικών υποδομών της χώρας, επισημαίνοντας τη σημασία τους για την ενίσχυση του cluster.
Προσέλκυση της νέας γενιάς: «Πρέπει να γίνουμε “τρέντι”. Θέλουμε νέες και νέους, αλλά η ναυτιλία πρέπει να μιλήσει στη γλώσσα τους. Πρέπει η ναυτιλία να γίνει μόδα, για να προσελκύσει τη νέα γενιά», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου.
Με την παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου έθεσε σαφώς το πλαίσιο για μια πιο εξωστρεφή, συντονισμένη και σύγχρονη ναυτιλιακή πολιτική, ικανή να αξιοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματα του ελληνικού ναυτιλιακού cluster.
Χ. Σημαντώνης: Η ναυτιλία επανέρχεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής
Στην καθοριστική συμβολή της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και Πρόεδρος του European Shortsea Network, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 9ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν».
Όπως σημείωσε, «η Ε.Ε. επαναφέρει στο επίκεντρο της στρατηγικής της την ναυτιλία και απαιτεί αποφασιστική δράση». Μέσα σε αυτό το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο ρόλος του κλάδου είναι κομβικός: «Έχει καθοριστική σημασία για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, όχι μόνο γιατί αποτελεί όχημα για την πράσινη μετάβαση, αλλά γιατί μεταφέρει κατά αποκλειστικότητα τα καύσιμά μας και ενώνει τη νησιωτική με την ηπειρωτική χώρα», τόνισε.
Ο κ. Σημαντώνης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης στη ναυτιλία: «Πρέπει να επικοινωνήσουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη στήριξης της βιώσιμης πράσινης μετάβασης της ναυτιλίας, που ενώ είναι η πρωταγωνίστρια, μένει τελευταία, επωμιζόμενη σειρά νομοθετημάτων με μη ρεαλιστικά deadlines», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος στη διεθνή παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας, υπογράμμισε ότι «η ελληνική ναυτιλία πρωτοστατεί σε παγκόσμια κλίμακα – όπως έδειξε και η ομιλία της κ. Τραυλού στον ΟΗΕ – δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση το όπλο της παγκόσμιας ηγετικής της θέσης και ενδυναμώνοντας έτσι συνολικά τη θέση της χώρας».