Συνάντηση Στ. Γκίκα, με τον Υφυπουργό Ωκεανών & Αλιείας της Δημοκρατίας της Ν. Κορέας κ. Kim Sung – bum
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 02 Μαΐου 2025 13:48

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Busan της Ν. Κορέας, η συνάντηση εργασίας του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα, με τον Υφυπουργό Ωκεανών και Αλιείας της Ν. Κορέας, Kim Sung– bum, παρουσία της απεσταλμένης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ‘’Our Ocean Conference’’, Βουλευτού Ηλείας της ΝΔ, Διονυσίας Αυγερινοπούλου και του Πρέσβη της Ελλάδος στην Δημοκρατία της Κορέας, Λουκά Τσώκου. Η συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο της μίας ώρας, είχε στο επίκεντρο ζητήματα ενδιαφέροντος των δύο χωρών, στους τομείς της Ναυτιλίας και της Νησιωτικότητας.
Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας: «Ελλάδα και Ν. Κορέα διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην Διεθνή Ναυτιλία, ενώ δεν είναι υπερβολή να διατυπωθεί ότι οι σχέσεις στο ναυτιλιακό τομέα είναι άριστες». Στη συνέχεια στάθηκε στην σημασία που αποδίδει η Ελλάδα σε θέματα όπως: η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στην Θάλασσα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και η δημιουργία ενός δυναμικού και φιλικού περιβάλλοντος για όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη διατήρησης των αρχών της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και των ίσων όρων ανταγωνισμού.
Όπως είπε ο Έλληνας Υφυπουργός, η διμερής συνεργασία Ελλάδος - Ν. Κορέας βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο - βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου - το οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω σε σημεία κοινού ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, ο κ. Γκίκας στάθηκε στην Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ν. Κορέας, την πρώτη συμφωνία που έχει υπογραφεί σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με χώρα της Ασίας, τονίζοντας ότι αποτελεί μία πολύ καλή βάση και για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδος - Ν. Κορέας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Υφυπουργός:
«Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε επιπλέον πεδία ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, σε θέματα: Ψηφιοποίησης, Απανθρακοποίησης της Ναυτιλίας, εφαρμογής των Κανονισμών Ασφαλείας, καθώς και τεχνικών καινοτομίας στα λιμάνια στο πλαίσιο της «Πράσινης» Μετάβασης πλοίων και λιμένων».
Οι δύο Υφυπουργοί, συμφώνησαν ότι θα ήταν σκόπιμη η σύσταση κοινής Ομάδος Εργασίας, με συμμετοχή αρμοδίων στελεχών από τα δύο Υπουργεία, με αντικείμενο την προώθηση όλων των ανωτέρω ζητημάτων και κατάθεση προτάσεων για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας.
Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στην συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα ναυπήγησης πλοίων Ελληνικών συμφερόντων στα Ναυπηγεία της Κορέας, όπου σήμερα οι υπάρχουσες παραγγελίες ανέρχονται στις 140!
Όπως δήλωσε ο κ. Γκίκας: «Ζήτησα από τον κ. Kim, την εξέταση συμπερίληψης Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού στη λίστα των Προμηθευτών των Κορεάτικων Ναυπηγείων, για τον επιπρόσθετο λόγο, ότι το 20% των ετησίων εσόδων των Κορεατικών Ναυπηγείων, προέρχονται από Ελληνικά κεφάλαια, ασφαλώς στη βάση πάντα των εμπορικών προτιμήσεων των εκάστοτε ναυτιλιακών εταιρειών.».
Οι δύο Υφυπουργοί εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση τους, ότι οι παγίως εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών θα επιβεβαιωθούν για ακόμα μια φορά, μέσω της αλληλοϋποστήριξης κατά την διάρκεια της 34ης Συνόδου της Ολομέλειας του I.M.Ο. τον ερχόμενο Νοέμβριο, για την εκλογή Μελών του Συμβουλίου του I.M.O. για τα έτη 2026-2027. Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την εποικοδομητική τους συνεργασία κατά την διάρκεια των εργασιών της πρόσφατης συνεδρίασης της MEPC του ΙΜΟ στο Λονδίνο (7-11 Απριλίου) και της εκατέρωθεν συμβολής στην επίτευξη συμφωνίας επί των σχεδίων κανονισμών επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων της Στρατηγικής 2023 του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία (IMO Net Zero Framework).
Συζητήθηκε τέλος, η προοπτική συνεργασίας σε ζητήματα νησιωτικότητας. Όπως είπε ο κ. Γκίκας: «Ενημέρωσα τον Κορεάτη Ομόλογό μου, για την συνεργασία που έχει αναπτύξει η Γενική μας Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με το ‘’Korea Island Development Institute’’ και με το ‘’Korea Research Institute for Human Settlements’’ και τις επαφές που έγιναν το 2024, ενώ δήλωσα πρόθυμος για συνέχιση αυτής της συνεργασίας.».
Τέλος, ο κ. Γκίκας ενημέρωσε τον Νοτιοκορεάτη Υφυπουργό, ότι με απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας Νησιωτικής Πολιτικής, σύντομα θα τοποθετηθεί Ναυτιλιακός Ακόλουθος στο Busan που θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ναυτιλιακής Πολιτικής της χώρας, ενώ παράλληλα θα μεριμνά, σε συνεργασία με την Διπλωματική και Προξενική Αρχή της Ελλάδος στην Νότια Κορέα, για την εξυπηρέτηση του Έλληνα Ναυτικού και του Ελληνικού πλοίου.
Από την πλευρά της, η Διονυσία Αυγερινοπούλου, δήλωσε: «Τα δύο κράτη, η Ελλάδα και η Κορέα, εργάστηκαν συστηματικά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους έξι πυλώνες της Our Ocean Conference: τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, τη βιώσιμη αλιεία, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαιτέρως της ρύπανσης από πλαστικά, την αλληλεπίδραση του κλίματος και των ωκεανών, την ασφάλεια στη θάλασσα και την βιώσιμη γαλάζια οικονομία. Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κορέας επεκτείνεται πλέον και στους τομείς της «πράσινης Ναυτιλίας», που ήταν η κεντρική θεματική της 9ης Διάσκεψης OOC που διοργάνωσε η Ελλάδα, καθώς και της ψηφιακής τεχνολογίας - που ήταν η ειδική θεματική της φετινής 10ης Διάσκεψης OOC στην Ν. Κορέα.».
Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Ν. Κορέα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους κορυφαίων εταιρειών της Ν. Κορέας και να ενημερωθεί για το εύρος των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που παράγουν, με έμφαση στην κατασκευή πλοίων, συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού, φύλαξης εγκαταστάσεων, κατασκευής drones και μη επανδρωμένων σκαφών, κλπ., ενώ αναφέρθηκε στην κοινή προστιθέμενη αξία που θα μπορούσαν να έχουν οι συνέργιες συμπαραγωγής.
Συγκεκριμένα ο κ. Γκίκας είχε ξεχωριστές συναντήσεις - μεταξύ άλλων - με τον Πρόεδρο και CEO της “HANWHA Aerospace”, κ. Jae Il Son, με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της “HYUNDAI Heavy Industries” κ. KwangShik Won και με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της “Korea, Offshore and Shipbuilding Association” κ. Kyuchong Choi.
Τέλος, σημειώνεται η επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Πολεμικό Μουσείο της Δημοκρατίας της Ν. Κορέας στη Σεούλ, όπου κατέθεσε στεφάνι εις Μνήμην των Ελλήνων πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου κ. Baek Seung-Joo.
Καθ’όλη την διάρκεια της επίσκεψης και των επαφών, ο κ. Γκίκας συνοδεύονταν από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Σεούλ, κ. Λουκά Τσώκο.