Δευ05192025

Last updateΔευ, 19 Μαϊ 2025 7am

EMSA: Δημοσιοποιήθηκε έκθεση για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

0naytikoi

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση της ασφάλειας στη θάλασσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EMSAFE 2020). Η έκθεση EMSAFE, που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), επισημαίνει τη βοήθεια που παρέχει ο Οργανισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο EMSA έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 επισκέψεις στα κράτη μέλη εξ ονόματος της Επιτροπής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς και περισσότερες από 300 επιθεωρήσεις αναγνωρισμένων οργανισμών της ΕΕ, στις οποίες τα κράτη μέλη αναθέτουν όλο και περισσότερο καθήκοντα που συνδέονται με τις αρμοδιότητες του κράτους σημαίας τους. Μόνο το 2020 καταγράφηκαν περισσότερες από 680 000 κλήσεις προς λιμένες της ΕΕ. Συνεπώς, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια μεταξύ των κρατών μελών σε τομείς όπως το επικίνδυνο φορτίο που μεταφέρεται, τα δεδομένα εντοπισμού σκαφών και η νηολόγηση επιβατών είναι ζωτικής σημασίας. Κατά συνέπεια, ο EMSA θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να βελτιώνει το SafeSeaNet, την ανταλλαγή ναυτιλιακών δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, για να προσφέρει υπηρεσίες διευκόλυνσης, να απλοποιεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων και να στηρίζει νέα και αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ. Οι εξελίξεις αυτές εδραιώνουν τον ρόλο του SafeSeaNet ως της κύριας πλατφόρμας για την ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα στην ΕΕ. Το EMSAFE κυκλοφορεί σε μια εποχή κατά την οποία ο στόλος με σημαία κράτους μέλους της ΕΕ παρουσιάζει βραδύτερη ανάπτυξη από εκείνη του παγκόσμιου στόλου (αύξηση 3,4% την τελευταία πενταετία σε σύγκριση με αύξηση 7% για τον παγκόσμιο στόλο). Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων με σημαία κράτους μέλους της ΕΕ είναι σε γενικές γραμμές συγκρίσιμος με αυτόν του παγκόσμιου στόλου, ορισμένες κατηγορίες πλοίων γερνούν, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών πλοίων, τα οποία έχουν μέση ηλικία 28 ετών. «Η σημερινή έκθεση αποτελεί μαρτυρία του τρόπου με τον οποίο οι προσπάθειες της ΕΕ να διασφαλίσει την ασφάλεια στη θάλασσα ήταν αποτελεσματικές στην πρόληψη ατυχημάτων και στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου εναρμονισμένων κανόνων ασφαλείας σε ολόκληρη την Ένωση. Ταυτόχρονα, ένα μόνο ναυτικό ατύχημα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή και το θαλάσσιο περιβάλλον, επομένως η συνεχής επαγρύπνηση και βελτίωση παραμένουν απαραίτητες. Χαιρετίζω αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία, η οποία παρέχει έναν ουσιαστικό οδηγό για την κατάσταση της ασφάλειας στη θάλασσα και τα ζητήματα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Adina Vălean.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ασφάλεια στη θάλασσα θα συνεχίσει να θέτει προκλήσεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, όχι μόνο στη διαχείριση του τρέχοντος στόλου, αλλά και στους τομείς της ψηφιοποίησης, των αναδυόμενων τεχνολογιών και της βιωσιμότητας.
Οι προσπάθειες του τομέα για την επίτευξη των στόχων εκπομπών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας συνδέονται επίσης με την ασφάλεια στη θάλασσα, ιδίως δεδομένου ότι η χρήση νέων καυσίμων (υδρογόνο, μεθανόλη, αμμωνία και βιοκαύσιμα) και οι τεχνολογίες ισχύος (μπαταρίες και κυψέλες καυσίμου) πρέπει να υποστηρίζονται από κατάλληλα πρότυπα ασφάλειας. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, αν και τα αυτόνομα πλοία προσφέρουν νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία, φέρνουν επίσης προκλήσεις στους ρυθμιστικούς και τεχνικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης ανάπτυξης νομικού πλαισίου, προτύπων, ερευνών, ελιγμών στη θάλασσα και στους λιμένες, καθώς και των προσόντων των επιβαινόντων, μεταξύ άλλων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter