Δευ05192025

Last updateΔευ, 19 Μαϊ 2025 1pm

Μελίνα Τραυλού: Στόχος μας να εξηγήσουμε στον κόσμο…

0ΕΕΕ4569

Η ενεργειακή μετάβαση αλλά και η «νομοθετική συμπεριφορά» των οργάνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο, φαίνεται ότι βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που απασχολεί την ναυτιλία των Ελλήνων. Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού και εξ αφορμής ερώτησης του “theseanation.gr”για την μετακύλιση του κόστους της «πράσινης μετάβασης» της ναυτιλίας αλλά και από το γεγονός ότι ο κόσμος θεωρεί υπαίτιο το πλοίο

για τις όποιες αυξήσεις που καλείται να καταβάλει για την αγορά αγαθών ενώ μένουν στο «απυρόβλητο» όλοι οι εμπλεκόμενοι από την κατασκευή ενός πλοίου, οι ναυλωτές, τα ναυπηγεία και οι κατασκευαστές μηχανών έβαλε στο «κάδρο» και αυτούς που πουλάνε την ενέργεια για να διευκρινίσει ότι η ναυτιλία αγοράζει την ενέργεια που άλλοι πουλάνε εν συνεχεία. Στόχος μας να εξηγήσουμε στον κόσμο...Η πρόεδρος της ΕΕΕ νωρίτερα σχετικά με την περιβαλλοντική διάσταση τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ενεργειακή μετάβαση και η προστασία του περιβάλλοντος απασχολεί τον ελληνικό εφοπλισμό ο οποίος έχει σπεύσει να επενδύσει σε νέα πλοία και τεχνολογίες με περιβαλλοντικό πρόσημο, σημειώνοντας ωστόσο ως προς το μέγα θέμα των  ναυτιλιακών καυσίμων ότι απαιτούνται πραγματικές- ρεαλιστικές λύσεις που να διασφαλίζουν παράλληλα και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Εμείς, είπε, θα είμαστε οι πρώτοι που θα τις υιοθετήσουμε επαναλαμβάνοντας την διάθεση της ναυτιλίας των Ελλήνων να υιοθετήσουν την χρήση των «πράσινων καυσίμων» για όλη την ναυτιλία και σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να μην τίθεται και θέμα ανταγωνισμού σε αυτό το πεδίο.
Η πρόεδρος της Ένωσης αναφορικά με την νομοθετική διάσταση του θέματος της απανθρακοποίησης, επανέλαβε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές θα υιοθετούσαν «και αύριο αν ήταν δυνατόν...» μία ρεαλιστική πρόταση για να σημειώσει ότι σε επίπεδο Ε.Ε. πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι όταν γίνεται λόγος για την ελληνική ναυτιλία γίνεται επι της ουσίας λόγος για την ευρωπαϊκή ναυτιλία άρα και για την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμια κλίμακα. Η κ. Τραυλού επανέλαβε την σημασία που έχει το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμια κλίμακα έναντι άλλων περιφερειακών επιλογών.
Στην πρώτη επίσημη ανοικτή συνέντευξή της, καλά ενημερωμένη και άνετη η πρόεδρος, έδωσε το «στίγμα» στα καίρια θέματα μεταξύ των οποίων η ναυτική εκπαίδευση αλλά και προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Στόχος μας, είπε, είναι να γνωρίσουμε την ναυτιλία και τη σημασίας στον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους φωτίζοντας τους με γνώση για το τι είναι η ναυτιλία, η ισχυρότερη ναυτιλία... Η κ. Τραυλού τόνισε την σημασία στήριξης της ναυτικής εκπαίδευσης κάνοντας λόγο για εξυγίανση της για να υπενθυμίσει ότι έχει εκπονηθεί μία «ολιστική μελέτη», όπως την χαρακτήρισε από το Ίδρυμα Ευγενίδη που είναι στα χέρια του ΥΝΝΠ. Πρέπει να «επικοινωνήσουμε στους νέους» τι είναι ναυτιλία. Μάλιστα «έβαλε στο κάδρο» των προσπαθειών εκτός του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το υπουργείο Παιδείας για να τονίζει ότι η γνώση περί τη ναυτιλία της χώρας πρέπει να περάσει και μέσα από το σχολείο. Όσον αφορά στην προσέλκυση νέων σημείωσε ότι η Ένωση θα συνεχίσει την ενημερωτική της καμπάνια που είχε ξεκινήσει το προηγούμενο δ.σ. που ήταν υπό την προεδρία του κ. Θ. Βενιάμη. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ανέφερε ότι θα απευθυνθεί στους νέους μέσα από την συνεδριακή διοργάνωση του YES forum το οποίο ήταν σε εξέλιξη σε παρακείμενη αίθουσα στο εκθεσιακό κέντρο των Ποσειδωνίων όπου και θα λάμβανε χώρα και η τιμητική εκδήλωση για τον κ. Θ. Βενιάμη σχετικά με την προσφορά του- προσπάθειά του να φέρει τους νέους στο ναυτικό επάγγελμα. Η κ. Τραυλού υπενθύμισε επίσης ότι η ναυτιλία των Ελλήνων έχει ανάγκη από αξιωματικούς πολύ δεν περισσότερο από καταρτισμένα στελέχη για την κάλυψη των αναγκών των γραφείων των ναυτιλιακών εταιριών συνδέοντας το συγκεκριμένοι θέμα με την ανάπτυξη- ανάδειξη του Πειραιά ως ναυτιλιακού διαχειριστικού κέντρου για α σημειώσει την σημασία της τεχνογνωσίας που υπάρχει στην διαχείριση πλοίων και το τί σημαίνει αυτό.
Όσον αφορά στα γεωπολιτικά και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, τη στάση της Ελλάδας της Κύπρου και της Μάλτας, αλλά και την κριτική που έχει ασκηθεί από επώνυμα στελέχη του εφοπλισμού για την λογική των κυρώσεων η πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός ως η ισχυρότερη ναυτιλιακή δύναμη γίνεται αποδέκτης κριτικών για να τονίσει χαρακτηριστικά ότι «ο ελληνικός εφοπλισμός δεν κάνει κάτι παράνομο. Είμαστε οι πρώτοι που ακολουθούμε τις κυρώσεις», είπε.
Σχετικά με την ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ υπενθύμισε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός έχει ορατό κοινωνικό πρόσημο επισημαίνοντας ότι είναι ο μόνος κλάδος που συλλογικά κάνει κοινωνικό έργο, το οποίο, όπως είπε, θα συνεχίσει να το προσφέρει. Τέλος με αφορμή ερώτηση που αφορούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το φορολογικό σύστημα της ελληνικής Ναυτιλίας η κ. Τραυλού ξεκαθάρισε ότι, δεν έχει ανοίξει κάποια επίσημη διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ελληνική ναυτιλία, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε ισχύ το συνυποσχετικό που έχουν υπογράψει πολιτεία και ελληνική ναυτιλία για να καταλήξει λέγοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού χρειαζόταν κάποιες απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν από την ελληνική Πολιτεία και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter