Μετά την Κομισόν που φαίνεται ότι εγκατέλειψε την ιδέα της επιβολής ενός levy στα πλοία σε παγκόσμιο επίπεδο για τις εκπομπές άνθρακα και υποστηρίζει την επιβολή ενός τεχνικού μέτρου που θα περιλαμβάνει και το οικονομικό μέτρο, προκειμένου να πειστεί η Κίνα να το υιοθετήσει ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε στον ΙΜΟ ό,τι έκανε στη Συμφωνία του Παρισιού, επιλέγοντας να απομακρύνει τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για μια παγκόσμια εισφορά άνθρακα στη ναυτιλία.
Το MEPC αυτής της εβδομάδας αποφασίζει εάν θα εφαρμόσει μια καθολική εισφορά αερίων του θερμοκηπίου (GHG) ή εισφορά ή / και ένα πρότυπο καυσίμων GHG, τα οποία αποσκοπούν στην επίτευξη των πράσινων στόχων του ΙΜΟ που ωθούν τη ναυτιλία να γίνει μια βιομηχανία καθαρού μηδενικού ισοζυγίου έως το 2050. Ένα συμβιβαστικό κείμενο που προτάθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για τα αέρια του θερμοκηπίου (GHG) την περασμένη εβδομάδα απέκλειε μια καθολική εισφορά και περιελάμβανε κλιμακωτές απαιτήσεις έντασης καυσίμου αερίων του θερμοκηπίου. Η στρατηγική του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίου του 2023 αποσκοπεί στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών από τη διεθνή ναυτιλία έως το 2050, με τις εκπομπές να κορυφώνονται το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και ευθυγραμμιζόμενες με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για τη θερμοκρασία. Όπως και να έχει μεθαύριο λήγουν οι εργασίες του MEPC οπότε και θα φανεί αν η συζήτηση θα καταλήξει σε ναυάγιο, που έχει προδικαστεί από αναλυτές που εστίασαν στις θέσεις των μεγάλων δυνάμεων ή μη.Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Αρσένιο Ντομίνγκεζ στην αρχή της συνόδου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η σύνοδος θα καταλήξει σε συμβιβασμό που θα επιτρέψει την υιοθέτηση των τροποποιήσεων, φέρνοντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Κριτική
Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασαν κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές για τις τρέχουσες προτάσεις που συζητούνται στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), τονίζοντας πως ενδέχεται να οδηγήσουν σε διπλασιασμό του κόστους καυσίμων και να επιβαρύνουν σημαντικά τον ναυτιλιακό κλάδο.
Η παρέμβαση ήρθε από μια ομάδα που περιλαμβάνει έξι από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους ελληνικών συμφερόντων , με επικεφαλής τον Όμιλο Αγγελικούση και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Μαρία Αγγελικούση, η οποία μίλησε στο TradeWinds.
Οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια καθυστερημένη προσπάθεια να εκτροχιάσουν μια βασική συμφωνία για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα έως το 2050, απειλώντας με απροσδιόριστα «αμοιβαία μέτρα» εναντίον κρατών που συμφωνούν σε μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με δήλωση των ΗΠΑ που εκδόθηκε σε όλες τις πρεσβείες των κρατών μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, τα υπό συζήτηση μέτρα θα «επιβάλουν σημαντικά οικονομικά βάρη στον τομέα και θα οδηγήσουν σε πληθωρισμό παγκοσμίως».
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ προτρέπουν την υπηρεσία του ΟΗΕ να «σταματήσει όλες τις προσπάθειες για τον πολλαπλασιασμό της βαθιά άδικης ατζέντας που αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού σε άλλα φόρουμ».
Η παρέμβαση-βόμβα έρχεται εν μέσω ήδη παραπαίοντων διαπραγματεύσεων στον ΙΜΟ, όπου τα αμφιταλαντευόμενα κράτη της Μέσης Ανατολής είχαν συσπειρωθεί γύρω από μια θέση υπό την ηγεσία της Κίνας που θα αφαιρούσε την επιλογή εφαρμογής εισφοράς άνθρακα στη ναυτιλία.
Ενώ η θέση των ΗΠΑ ήταν το θέμα συζήτησης πριν από τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας, όπου τα κράτη έχουν προγραμματιστεί να συμφωνήσουν σε μεσοπρόθεσμα μέτρα, η απουσία διαπραγματευτών των ΗΠΑ είχε οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν ότι απλώς επέλεγαν να εξαιρεθούν από τη συζήτηση.
Η τελευταία δήλωση, ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν ενεργά να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις του ΙΜΟ και αντιστρέφει δραματικά μια μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ που τις είδε να συνεργάζονται για αρκετά χρόνια με άλλα κράτη μέλη του ΙΜΟ σχετικά με τη στρατηγική του ΙΜΟ για τα αέρια θερμοκηπίου.
«Μια απλή ανάγνωση αυτών των μέτρων είναι ότι είναι πρωτίστως μια προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος», αναφέρει η δήλωση «προφορικού διαβήματος» των ΗΠΑ.
«Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε σαφείς ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια επιβολής οικονομικών μέτρων κατά των πλοίων τους με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή την επιλογή καυσίμων... και παροτρύνει την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη στήριξή της στα υπό εξέταση μέτρα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.»
Η δήλωση επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος που πραγματοποιείται επί του παρόντος στην έδρα του ΙΜΟ στο Λονδίνο.
Ενώ μια προκλητική αντίθεση από τις ΗΠΑ από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή για να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις, το γεγονός ότι η δήλωση συνοδεύεται από την άμεση απειλή «αμοιβαίων μέτρων» έχει τη δυνατότητα να διαταράξει σημαντικά τη συζήτηση.
Η δήλωση των ΗΠΑ καθιστά σαφές ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «αμοιβαία μέτρα ώστε να αντισταθμίσουν τυχόν τέλη που χρεώνονται στα πλοία των ΗΠΑ και να αποζημιώσουν τον αμερικανικό λαό για οποιαδήποτε άλλη οικονομική ζημία από οποιαδήποτε υιοθετημένα μέτρα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Αυτή η δήλωση θα απαιτήσει τώρα από τα διαπραγματευόμενα κράτη να ζητήσουν οδηγίες από τις πρωτεύουσές τους - μια διαδικασία που έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει είτε παράταση της συζήτησης είτε να αναγκάσει μια συμβιβαστική συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας.
Τα κράτη της Μέσης Ανατολής είχαν ήδη αμφιταλαντευτεί σχετικά με τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δαπανηθεί επαρκής χρόνος για τη συζήτηση επιστημονικών και τεχνικών στοιχείων και οι συζητήσεις της Τρίτης έληξαν με αρκετά από τα κράτη να μην έχουν ακόμη δηλώσει τη θέση τους παραμένοντας σιωπηλά για το πώς θα ψηφίσουν.
Η εμφάνιση της δήλωσης των ΗΠΑ αναμένεται να διαταράξει σημαντικά τις σημερινές διαδικασίες, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών μακριά από τις δημόσιες συνεδριάσεις της ολομέλειας.
Δεδομένης της διατύπωσης της δήλωσης των "ΠΑ, φαίνεται ότι η θέση των "ΠΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια προσπάθεια μόχλευσης ενός αποτελέσματος κατόπιν διαπραγματεύσεων· Αντίθετα, σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αντίθεση στη διαδικασία στο σύνολό της.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν καμία διεθνή περιβαλλοντική συμφωνία που επιβαρύνει αδικαιολόγητα ή άδικα τις ΗΠΑ ή τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού. Αν και δεν θα αγνοήσουμε τις απειλές για το φυσικό μας περιβάλλον, ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε στον αμερικανικό λαό μια επιστροφή στην ενεργειακή κυριαρχία», ανέφερε η δήλωση των ΗΠΑ στα κράτη μέλη του ΙΜΟ.
Η προσπάθεια του ΙΜΟ να επιτύχει απόλυτους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τη διεθνή ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 περίπου, θα «προωθήσει απερίσκεπτα τη χρήση υποθετικών ακριβών και μη αποδεδειγμένων καυσίμων εις βάρος των υφιστάμενων και αποδεδειγμένων τεχνολογιών που τροφοδοτούν τους παγκόσμιους ναυτιλιακούς στόλους».
"Η διεθνής ναυτιλία είναι μια παγκόσμια επιχείρηση στην οποία όλες οι χώρες διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών με βάση τις εξελίξεις ή άλλους παράγοντες δεν έχει θέση στη διακυβέρνηση του ΙΜΟ. Οι προσπάθειες αυτές είναι ασυμβίβαστες με τις νομικές αρχές του ΔΝΟ για την απαγόρευση των διακρίσεων και την αποφυγή ευνοϊκότερης μεταχείρισης.
«Επιπλέον, αντιτιθέμεθα σε οποιοδήποτε προτεινόμενο μέτρο που θα χρηματοδοτούσε οποιαδήποτε άσχετα περιβαλλοντικά ή άλλα έργα εκτός του ναυτιλιακού τομέα και σημειώνουμε ότι τέτοιες χρήσεις θα ήταν ασυμβίβαστες με το παράρτημα 6 της Διεθνούς Σύμβασης του ΙΜΟ για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (Marpol)».
Η δήλωση των ΗΠΑ τελειώνει με μια πρόταση ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε διμερείς συζητήσεις με κράτη εκτός της διαδικασίας του ΙΜΟ.
«Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους εταίρους τους για την ενέργεια και τις επενδύσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας για να προωθήσουμε την κοινή μας δέσμευση για ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη».